2011-02-28

Credo Klub Start

          Mottó:
Ha virrasztok, miatta állok poszton,
csak tőle kérek kenyeret
s csak ő, kivel a kenyeret megosztom.
Sok tévelygés és sok kanyar
után jutottam el ide:
ha bűnös is, magyar
s ha tolvaj is, magyar
s ha gyilkos is, magyar,
itt nincsen alku, nincsen semmi "de".
          Dzsida Jenő: Psalmus Hungaricus, részlet

2011. február 25-én, 16.30-kor

Credo Klub
indul Beregszászon, 


Kovács Béla európai képviselő fogadóirodájában az Illyés Gyula sétány 2. szám alatt.

Terveink szerint a Credo együttes havonta egyszer ellátogat Beregszászba és kötetlen beszélgetés, zenélés keretében szeretne találkozni azokkal, akik nem úgy gondolják, hogy minden helyes irányba mozdul kies vidékünk. Ezért a találkozások alcíme: „Beszéljük meg”.

A fő hangsúly természetesen a zene és a költészet világára helyeztetik. 
Minden érdeklődőt szeretetel várunk.

3 megjegyzés:

  1. CREDO KLUB NYÍLT BEREGSZÁSZBAN (Beregi Hírlap)

    Február 25-én Beregszászban, Kovács Béla európai parlamenti képviselő fogadóirodájában tartotta első összejövetelét a Credo Klub. Ivaskovics József, a napjainkban egyre ismertebbé váló kárpátaljai verséneklő együttes vezetője, valamint Kovács Dezső, a fogadóiroda vezetője elképzelései szerint havonta egyszer találkozhatnának a kulturális értékeiket őrző kárpátaljai magyarok, hogy kötetlen beszélgetés, zenélés keretében megosszák egymással gondolataikat.
    Az első klubdélután műsorvezetőjeként Birta Zoltán, a Sion Rádió főszerkesztője köszöntötte a szép számban megjelent érdeklődőket. A szervezők a kommunizmus áldozatainak emléknapja apropóján író-olvasó találkozót is rendeztek Mikolai Bertics Mihály erdélyi származású író-költő részvételével. Az irodalmárt elkísérte Adorján Béla, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat képviselője.

    Az est folyamán a résztvevőknek lehetőségük volt néhány szóban bemutatkozni és elmondani véleményüket a magyarságot érintő problémákról. Az önvallomások között a Credo együttes énekei hangzottak el, köztük kárpátaljai költők megzenésített versei. Az összejövetel hangulatát emelte Kovács Erika egykori Credo-tag és férje, Kovács Sándor ismert népzenész közös produkciója: Reviczky Gyula Miatyánk című megzenésített költeményét adták elő.
    Mikolai Bertics Mihály röviden bemutatta költészetét, valamint a Vörös Bar-átok című regényét. A szerző a levéltári dokumentumok, szemtanúk vallomásai alapján összeállított kötetében részletesen beszámol a kommunista rezsim civil áldozatainak sorsáról. Az említett kötet mellett a témakörhöz kapcsolódóan a költő a versei közül is felolvasott néhányat.
    A jó hangulatban telt rendezvény végén a jelenlévők egy újabb klubdélután megszervezését sürgették.
    Molnár Bertalan

    http://www.beregihirlap.uz.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=1353:credo-klub-nyilt-beregszaszban&catid=3:kultura&Itemid=5

    VálaszTörlés
  2. Credo Club indult Beregszászban

    v, 03/06/2011 - 12:50
    Kárpátinfo.net


    A Credo verséneklő együttes népszerűsítése, valamint a magyar közösség építése céljából Credo Club indult Beregszászban. Az alkalomnak Kovács Béla európai képviselő fogadóirodája adott helyet.
    A kárpátaljai magyar közösség válságban van, a nemzethalál veszélye fenyegeti, nyilatkozta Kovács Dezső irodavezető. Ebből az állapotból fel kell emelkednie. Ha ezt nem teszi meg, úgy csak idő kérdése, hogy leradírozzák saját szülőföldje térképéről. Radikálisabb nemzeti önvédelemre és paradigmaváltásra van szükség ahhoz, hogy ebből a tudathasadásos állapotból kilépve jövőképet formáló öntudatos néppé legyünk, fogalmazott.
    Az irodavezető arról is szólt, hogy a Credo együttes által megzenésített főként istenes és nemzeti töltetű versek rólunk, kárpátaljai magyarokról, múltunkról és jövőnkről szólnak, s ha valaki komolyan veszi helyhez kötöttségét, belőlük erőt meríthet, általuk is erősítheti önazonosság-tudatát.
    Az ezentúl havonta megrendezésre kerülő Credo klubba éppen ezért minden jóérzésű magyar embert várnak, aki szeretné megosztani gondolatait, érzéseit másokkal, saját mozaikdarabjával színesíteni az egész közösséget. Valamennyi találkozón fellép a Credo együttes! A következő alkalomra a tervek szerint március 19-én, Beregszász első rovásírás utcanév táblájának felállítása napján kerülhet sor.
    A február 25-i alkalom sajátossága volt, hogy író-olvasó találkozóvá is alakult a beszélgetés. Adorján Béla, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés jobbikos képviselője kíséretében Mikolai Berditcs Mihály író-költő volt a találkozó vendége. Vörös Bar-átok címmel tartott bemutatója a kommunizmus áldozatainak állított emléket.
    A program kötetlen beszélgetéssel folytatódott, melyet Birta Zoltán, a Sion Rádió főszerkesztője irányított.
    Soós Katalin
    http://karpatinfo.net/hetilap/kultura/2011/03/06/credo-club-indult-beregszaszban
    http://karpatinfo.net/hetilap/2011/info_201109.pdf

    VálaszTörlés
  3. Volt szerencsém jelen lenni a második Credo klub alkalmon, s nagyszerű élményekkel gazdagodva tértem haza. Gratulálok, nagyon jó ötlet volt ennek a klubnak a létrehozása!

    VálaszTörlés